Go to Top

ELS CASTELLS

 

No oblidem que l’Edat Mitjana va ser una època molt turbulenta. La vida humana estava en constant risc a causa de les invasions o de la lluita entre regnes i senyors feudals.

En molts llocs es van construir torres de guaita per alertar a la població dels perills i fortificacions per aixoplugar-se i defensar-se adequadament.

Van passar els segles i molts d’aquests castells van ser l’origen de pobles i ciutats i, un cop perdut el seu valor militar, demolits o convertits en palaus i habitatges.

No obstant això, nombrosos conserven encara el seu ferotge aspecte, record dels seus moments d’esplendor.

La Fundació Aurora animarà a arranjar els castells a fi que els nens i joves els visitin, i mitjançant centres d’interpretació, panells informatius i projeccions audiovisuals coneguin els costums i la forma de vida i costums dels humans medievals.

Us deixem una mostra d’unes precioses fotografies que va publicar el diari “El País”, i l’enllaç perquè gaudiu de la resta.

boton_elpais
CASTILLO_CARDONA

L’experiència d’allotjar-se en un castell (Cardona, Barcelona)

La que és probablement la fortalesa medieval més important de Catalunya, d’estil romànic i gòtic, amb les seves dues sales: Daurada i dels Entresòls, alberga actualment el Parador Nacional de Turisme Ducs de Cardona. Dues de les seves joies són la Torre de la Minyona del Segle XI, i l’església romànica de Sant Vicenç de Cardona.

NURIA TALAVERA


CASTILLO_BELLVER

El passadís secret (Bellver, Palma de Mallorca)

Envoltat de bosc i dominant la badia de Mallorca s’alça un dels pocs castells d’Europa de planta circular. La fortalesa, de principis del Segle XV, té un estil gòtic mallorquí i actualment acull el Museu d’Història de Palma. S’assenta sobre quilòmetres de coves i galeries i es diu que hi ha un passadís secret que el connecta amb la ciutat.

TOLO BALAGUER


CASTILLO_ALQUEZAR

El castell col·legiata (Alquézar, Osca)

Diverses edificacions construïdes entre els Segles IX i XVI conformen aquest conjunt que primerament va ser fortalesa musulmana, després cristiana, i tot seguit llar d’una comunitat d’agustins. Per això es construeix una església col·legiata romànica, substituïda per una altra tardo-gòtica al Segle XVI: la Col·legiata de Santa Maria la Major.

C. SAPPA


CASTILLO_LOARRE

Una fortalesa de cinema (Loarre, Osca)

Considerat un dels castells romànics més ben conservats d’Europa, del Segle XI, apareix a ‘El Regne dels cels’, de Ridley Scott, i a ‘El nom de la rosa’, de Jean-Jacques Annaud. Els seus passadissos estrets, pensats per a posar les coses difícils als seus invasors, contrasten amb la seva bella església amb cúpula encastada en els seus murs.

ASIER


CASTILLO_JADRAQUE

Les aventures del Cid (Jadraque, Guadalajara)

Enclavament estratègic durant la Reconquesta, habitada per reis i testimoni de les aventures del Cid. L’arquitectura actual del castell data gairebé exclusivament de l’últim terç del Segle XV. L’any 1899, l’Ajuntament de Jadraque el va comprar per 305 pessetes.

W. BUSS